Турция няма да признае анексирането на Крим

Турция подкрепя териториалния интегритет на Украйна и никога няма да признае анексирането на Крим, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, съобщи електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.

„Турция винаги е подкрепяла украинските граници и териториалния й интегритет, както и суверенитета й“, е заяви Чавушоглу в четвъртък по време на работна вечеря в столицата Анкара.

На мероприятието са присъствали външният министър на Украйна Павел Климкин и лидерът на Кримските татари в Украйна и член на украинския парламент Мустафа Абдучемил Киримоглу.

„Никога не сме забравяли кримската кауза и няма да я забравим“, добави турският дипломат, визирайки масовата депортация на кримски татари през 1944 година от правителството на Йосиф Висарионович Джугашвили – Сталин на СССР.

„Не признахме анексията на Крим и няма да я признаем“, категоричен е Чавушоглу.

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган от своя страна нападна Гърция, иронизирайки състоянието и  инфраструктурата ѝ. В реч пред търговската камара в Анкара той разкритикува световните кредитни агенции за понижаването на оценката за турската икономика, като посочи увеличението на тази за Гърция -  страна, която той определи като „банкрутирала“ и „свършена“, съобщи електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

„Нашият съсед Гърция банкрутира, свършен е, независимо от това те (кредитните агенции) повишиха рейтинга им четири пъти. Тези хора (гърците) са потънали, катастрофирали, можете ли да ги спасите като повишавате рейтинга им? Погледнете техните улици и вижте колко са ужасни сега“, заяви Ердоган.

Турският президент използва разрушените пътища в Гърция като пример, за да докаже твърденията си.

Що се отнася до турската икономика, държавният глава е уверен, че тя ще бъде в по-добро състояние след 24 юни (когато ще се проведат президентските избори в Турция). „До момента никой не е съжалил, че е инвестирал в Турция и няма да съжали за това“, добави Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа