Турция обвини Гюлен и още 27 човека за убийството на руския посланик

28 души, включително Фетхуллах Гюлен, са обвинени за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов през декември 2016 г. Днес прокуратурата в турската столица завърши разследването на атентата и внесе обвинителния акт в съда.

Според обвинението терористичния акт е провокация, насочена срещу турско-руските отношения. Освен лидера на движението Фетхуллах Гюлен, сред обвинените са и други високопоставени членове на мрежата му, предаде БНР.

Двама от тях – Шериф Али Текелан и Емрулах Услу, в момента живеят в Съединените щати. Друг обвиняем е Шахин Сьогют, сочен за ръководител на групата, към която е принадлежал убиецът - бившият полицай Мевлют Мерт Алтънташ.

Властите обвиняват членовете на организацията на Гюлен, че стоят зад опита за преврат от 15 юли 2016 г., а в конкретния случай обвиняемите ще отговарят за нарушаване на конституционния ред на страната, членство във въоръжена терористична и шпионска организация, предумишлено убийство с цел всяване на страх.

Според 609-страничния обвинителен акт първоначалният план е бил покушението да се извърши на 27 юни 2016 г. Тогава в централата на Партията на справедливостта и развитието за чуждите посланици в Турция е организирана вечеря ифтар, слагаща край на дневния пост за мюсюлманите през свещения месец Рамазан. Впоследствие планът е бил променен и покушението беше извършено при откриване на изложба в Анкара на 19 декември 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа