Турция отложи военната операция в Северна Сирия

Дамаск обмисля офанзива и в контролираната от кюрди с подкрепата на САЩ Източна Сирия.

Заради американското оттегляне от района, турската военна операция в Северна Сирия се отлага „за известно време“, но не и „безкрайно“. Това заяви турският президент Реджеб Тайип Ердоган

Турският лидер обясни, че причината за решението за отлагане на операцията са предприетите американски конкретни действия, по-ранният му телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, както и контактите между дипломатическите и ведомствата за сигурност на двете страни. Реджеб Ердоган поясни, че по редица въпроси, свързани със Сирия, вижданията им с Тръмп съвпадат. Той обаче добави, че Турция приема със задоволство, но и предпазливо ходовете на Съединетите щати в Сирия заради негативния опит от миналото. Турският президент коментира, че сега целта е възстановяване на отношенията със Съединените щати.

Турският държавен глава допълни, че позицията на страната по отношение терористични атаки от Сирия е ясна и Анкара ще продължи действията си за елиминиране на кюрдските сили в Сирия и на „останките от „Ислямска държава“. По думите му Турция е длъжна да поеме ролята на миротворец в съседната арабска страна. Реджеб Ердоган отново подчерта, че Турция „не е хвърлила око“ на сирийски територии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят