Турция подготвя съдебни реформи, с които да стане член на ЕС

Снимка: Архив

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган представи пакет от съдебни реформи, който показва желанието на страната за пълноправно членство в Европейския съюз, съобщава вестник Hurriyet.

„Този документ за стратегията за съдебна реформа може да се разглежда като начало на последващи такива", подчерта Ердоган на специално заседание в Анкара. "Едно от основните постижения на Турция в процеса на присъединяване към ЕС е способността за системно осъществяване на реформите. Провеждаме ги не защото ЕС иска, а защото нашата нация се нуждае от тях", обясни Ердоган.

"Въпреки че съюзът не спазва обещанията си по отношение на кандидатурата на Анкара за членство, страната все пак потвърждава ангажимента си към ЕС", отбеляза турският президент.

„Подготвихме документа за стратегията за реформа на правосъдието в рамките на засилване на независимостта и безпристрастността на правосъдието и улесняването му. Искаме да защитим правото на справедлив процес по-ефективно през следващия период. Нашият приоритет е да създадем опростени процеси в съдебната система и да въведем в превантивни и защитни правни практики“, каза Ердоган. Той добави, че правителството „предприема мерки за разумно използване на мерките за задържане“.

Реформата ще проправи пътя за изпълнение на наказания за деца, възрастни и болни хора, които не са извършили насилие. За тях се предвижда да изтърпяват наказанието си вкъщи при електронно наблюдение.

Съгласно стратегията, ще бъде изготвен нов план за действие в областта на правата на човека. За първи път ще бъде създадена институция на заместник-съдии и заместник-прокурори. Ще бъдат създадени и специални съдилища в области като околната среда, строителството и енергетиката. Изискването за встъпване в длъжност е юридическа правоспособност. Периодът на обучение в Юридическите факултети се увеличава до пет години, а квотите за прием по специалността в университетите се намаляват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят