Турция получава сметката за една трудна година

В края на лятото Турция получава сметката за една трудна година, през която преживя серия терористични нападения и ефекта от дипломатически разрив с Москва, който засегна дълбоко ключовия за страната туристически сектор.

И тогава - точно в разгара на лятото, икономическата картина стана още по-тъмна след опит за военен преврат, при който бяха убити 270 души, бе въведено извънредно положение и последваха арести и уволнения на хиляди предполагаеми привърженици на пуча.

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек призна, че опитът за преврат на 15 юли и неговите последици са "отслабили" икономиката, въпреки че похвали нейната устойчивост спрямо подобен противник.

Туризмът - най-важният източник на чуждестранна валута в една страна, която постоянно се нуждае от такава, за да запълва зейналия дефицит по текущата сметка, понесе основния удар на икономическия спад.

Той се дължи основно на рязкото намаление - с 89 процента, на броя на руските туристи заради дипломатическия разрив между двете страни, предизвикан след като Турция свали руски военен самолет миналата година. Русия бе вторият по големина туристически пазар за Турция с 4,5 милиона посетители на места като туристическата столица на Турция - Анталия, през 2014 г.

Тъй като много руснаци почиваха на други места, Турция изглежда ще загуби между 8 и 10 милиарда долара приходи от туризъм до края на годината, смята генералният секретар на Съюза на турските туристически агенции ТЮРСАБ Четин Гюрджун. Няма шанс тази дупка да бъде запълнена.    Турско-руските отношения сега се нормализират, но Гюрджун не очаква руският пазар да се възстанови по-рано от следващата година.

Базираният във Великобритания туроператор „Томас Кук“ съобщи неотдавна, че търсенето на почивки в Турция е било "значително по-ниско от миналогодишното равнище" и че резервациите за лятото на 2016 г. са паднали с пет процента, основно заради този специфичен "геополитически разрив".    Официални турски данни за целия летен сезон все още не са представени. Но е ясно, че имаше удар. Само през юни и юли броят на пристигналите туристи отбеляза спад съответно от 40 и 36 процента годишно.

С по-малко туристи, продажбите на дребно също пострадаха. Сами Керио, ръководител на „Юнайтед бренд асосиейшън“, която представлява 150 компании и 500 търговски марки, каза, че по-малкият брой туристи се е превърнал в петпроцентен спад в приходите.

"Опитът за преврат през юли изглежда е имал много подчертан негативен ефект върху икономическата активност", каза старши икономистът Уилям Джаксън, който отговаря за нововъзникващите пазари в консултантската компания „Кепитъл икономикс“.

Като цяло турската икономика преживя сътресение, или серия от сътресения, и прогнозите за растеж бяха ревизирани надолу. Очаква се Турция да постигне тази година икономически растеж от малко над три процента, което изглежда резонно на пръв поглед. Но преди осуетения пуч повечето независими икономически анализатори предвиждаха икономическият растеж в Турция тази година да бъде около четири процента.

Това е голяма промяна, особено за развиваща се икономика, която е свикнала с повече през последните години. Жизненият стандарт може да падне, което да подсили още повече несигурността, която все повече хора чувстват в Турция.

Ерхан Асланоглу, преподавател по икономика в инстанбулския университет Пири Реис, каза, че турската икономика е достатъчно силна, за да устои на бурята, но се нуждае от растеж от над четири процента, за да продължи да намалява безработицата.

"По-добре е от много европейски държави, но не е достатъчно за Турция", каза той.

Друго опасение е, че чуждестранните инвеститори ще погледнат другаде, ако Турция се превръща във все по-авторитарна държава.

 

БТА (със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари