Сирийските кюрди с ултиматум от Турция да се изтеглят на изток от река Ефрат

По думите на министъра на отбраната на Турция - Фикри Ъшък, основната задача на офанзивата в Сирия е да обезопаси турската граница и да гарантира, че сирийските кюрди няма да завземат освободената вече територия. Именно те получиха ултиматум да се изтеглят на изток от река Ефрат до седмица, иначе сухопътната операция в северна Сирия ще продължи, предупреди Анкара, предаде БНТ.

Една от основните причини за това е и страхът на Турция от вътрешен сепаратизъм.

Ще останем в Сирия докато Свободната сирийска армия не установи пълен контрол над района, каза още Фикри Ъшък. "Щитът на Ефрат" - както се нарича операцията, се провежда с подкрепа по въздуха от страна на коалицията, водена от САЩ. Москва изрази опасения, че това ще задълбочи и без това тежкия конфликт в региона. А Дамаск заяви, че приема нахлуването като пряка заплаха за суверенитета си.

Вчера Турция започна сухопътна операция "Щитът на Ефрат". След като беше превзет град Джараблус, започна "прочистване" на граничния район от джихадисти и кюрдски бунтовници. На сирийска територия навлязоха още танкове и военна техника.

Сраженията около Джараблус - последният бастион на "Ислямска държава" по 800 км турско-сирийска граница продължават. Видео в социалните мрежи показва съвместните действия на сирийските бунтовници и турските военни. "Тази сграда е използвана за съд от "Ислямска държава". Измъчвали са хора, убивали са ги, след незаконни процеси. Изгубих свои роднини".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток