Турция предала послание на Русия от Запада преди ударите в Сирия

Преди операцията на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия Анкара е влязла в ролята на "посредник" между страните и особено между САЩ и Русия, пише "Хюриет".

Според получената информация от източници Анкара е препоръчвала благоразумие и същевременно е предала следното послание на САЩ, Франция и Великобритания към руския президент Владимир Путин: "Целта не е Русия, а режимът в Дамаск, използващ химическо оръжие. Ние не искаме горещ сблъсък с Русия".

Анкара е предала това послание на Путин преди започването на операцията. Контактът между страните е бил на всякакво равнище, а не само на равнище държавни глави. В процеса на операцията турската държава е предпочела да остане в позиция между страните, а след операцията е направила изявления в нейна подкрепа.

Вестникът цитира високопоставени източници, които са подчертали, че принципната позиция на Анкара е срещу използването на химическо оръжие и Турция смята, че използването му не трябва да остава безнаказано.

Същевременно източниците са подчертали, че проблемът в Сирия произтича не само от използването на химическо оръжие, а и от използването на конвенционални оръжия. Те са добавили, че решението на кризата в Сирия ще се постигне с възпиране на използването на всякакви оръжия и намиране на формула за това.

Според източниците Анкара смята, че на този етап не съществува опасност от трета световна война, както се говори на международната сцена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия