Турция приветства ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия

Немислимо е химическата атака в сирийския град Дума да бъде оставена без отговор. Тази позиция изрази говорителят на турския президент Ибрахим Калън, предаде БНР.

Писменото изявление на президентския говорител хвърля вината за химическата атака върху сирийския президент Башар Асад. Припомнят се думите на турския лидер Реджеп Ердоган от вчера, че в Сирия от конвенционално оръжие загиват много повече хора, отколкото от химическо. „Целта трябва да бъде спиране на войната в Сирия“, се казва още в изявлението.

По-рано турското Министерство на външните работи публикува позиция, че военната операция на Великобритания, Съединените щати и Франция е „подходящ отговор“ и операцията се приветства. Според турското външно ведомство военните престъпления не бива да остават ненаказани, но се подчертава и нуждата от общи стъпки на международната общност и на държавите-членки на Съвета за сигурност на ООН за недопускане на употребата на химическо оръжие.

Любопитен детайл добави заместник-председателят и говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието Махир Юнал. По думите му Турция е имала информация за ударите преди нанасянето им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа