Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Турски войници и бойци от опозиционни групировки в Идлиб в северозападната част на Сирия започнаха военна операция срещу силите на режима на Асад, които напредваха на юг от провинцията, за да превземат последния бастион на противниците на Башар Асад, съобщава БГНЕС, цитирайки публикации в турски медии.

Опозиционни групи, които се опитват да завземат селища, превзети от режима в провинция Идлиб, превзеха село Нейраб след ожесточени сблъсъци. Селото на магистрала М4 е на около 10 километра югоизточно от центъра на град Идлиб и на 6 километра западно от стратегическия град Саракиб.

Вземайки на прицел сирийската армия с артилерия, опозиционните групи унищожиха танк и брониран автомобил, принадлежащи към режима. Също така е бил пленен един танк, съобщават турски медии.

По-късно през деня турското министерство на отбраната съобщи, че двама турски войници са убити при въздушен удар в Идлиб, а петима други са ранени. Министерството добави, че “са унищожени повече от 50 бойци на режима, пет танка, два бронетранспортьора, два пикапа и една самоходна артилерийска установка.”

Фахретин Алтън, говорителят на турския президент, заяви в туитър, че нападението е извършено от режима на Асад.

Руското министерство на отбраната също направи изявление, в което заяви, че опозиционни групи са пробили линиите на силите на сирийския режим в две области на провинция Идлиб. Руските военновъздушни сили нанесоха удари и позволиха на режима да отблъсне атаките, посочи министерството.

Министерството добави, че Турция предоставя артилерийска подкрепа на опозиционните групи.

Силите на режима завзеха контрола над Нейраб на 3 февруари на фона на офанзива, продължаваща от януари, превземайки Саракиб два дни по-късно.

Саракиб е разположен на стратегически кръстопът, свързващ двете основни магистрали в страната, M4 и M5. Магистралата М4 свързва пристанищния град Латакия с иракската граница, докато М5 образува гръбнака на магистралите на страната, свързвайки икономическия център Алепо с централните градове Хама и Хомс, столицата Дамаск и границата с Йордания по на юг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят