Турция се налага в Средиземно море

Атина изгони посланика на Триполи в знак на протест

Турската зона преминава до остров Крит

С огромно мнозинство турският Меджлис ратифицира споразумението между Либия и Турция за определяне и взаимно признаване на морските юрисдикции, предадоха медиите в югоизточната ни съседка.

Двустранното споразумение определя морски граници между двете страни, които съседните им Гърция, Египет и Кипър смятат за неприемливи, тъй като нарушават техните морски пространства. Общо 293 от 306 депутати, които участваха в гласуването (от 600) ратифицираха споразумението, което беше подписано миналата сряда между президента на Турция Реджеп Ердоган с лидера на Правителството на националното съгласие на Либия Файез ал-Сарадж. Двете страни подписаха и меморандум за сътрудничество във военна и сферата на сигурността. Съгласно морското споразумение турската изключителна икономическа зона минава в непосредствена близост до гръцкия остров Крит. Атина на следващия ден привика турския посланик и поиска обяснения.

През март 2019 г. Гърция, Кипър и Израел подписаха споразумение за създаване на т. нар. Източносредиземноморски тръбопровод, който да пренася природен газ от района към Европа. Трасето на проекта за 7 млрд. долара обаче също преминава през морски участък, включен в споразумението между Анкара и Либия. Правителството в Триполи е подкрепяно от Турция, докато паралелната администрация в Бенгази се ръководи от генерал Хафтар, подкрепян от Египет, ОАЕ, Франция и Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят