Турция се разсърди на САЩ заради спряната сделка за Ф-35

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм разкритикува Сената на САЩ за решението му да блокира продажбите на изтребителите Ф-35 на страната му, пише Hurriyet.

„Подобни опити будят съжаление и вървят срещу духа на стратегическото ни партньорство. Турция има алтернативи“, заяви Йълдъръм.

Думите на министър-председателя за отправени след като на 18 юни Сенатът на САЩ гласува проектозакон, който забранява продажбите на изтребителя Ф-35 на Турция, създаден от корпорацията „Локхийд Мартин“.

Сенаторите приеха това постановление заради затворения в Турция американски пастор Андрю Брунсън по обвинения за тероризъм и заради решението на турското правителство да купи зенитни ракетни системи С-400 от Русия. Според тях това би увеличило напрежението в редиците на НАТО.

Преди проектозаконът да стане закон, той трябва да се сравни с подобния, приет от Камарата на представителите в Конгреса. Компромисната мярка трябва да бъде след това приета и от двете камари, преди президентът Доналд Тръмп да я подпише.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка