Турция съди задочно четиримата български граничари за убийство на рибар

В турския наказателен съд в Къркларели се очаква да започне делото срещу четиримата български бивши гранични полицаи от Бургас, обвинени в смъртта на турски рибар, причинена поради небрежност, съобщи БНР.

Случаят е от 2008 г., а българската военна прокуратура прекрати наказателното производство с мотива, че инцидентът е нещастен случай.

В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

“Доколкото ми е известно на 12 март има заседание в турския съд. Няма да ходим в Турция“, каза граничният полицай Михаил Цонков - един от 4-мата обвинени.

“Независимо от решението на българския съд, висящият процес в Република Турция е факт. Там производство ще бъде проведено“, посочи адвокатът му Росен Кожухаров.

До делото в турския наказателен съд се стигна, след като турската страна отказа да приеме съдебните актове на българския съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България