Турция: цензура, арести, чистки

Извънредното положение – 7 пъти удължено

По време на продължилото две години извънредно положение в Турция десетки хиляди хора бяха уволнени от държавна служба и от армията, а политици и журналисти бяха арестувани.

Ето някои ключови факти, събрани от Анадолската агенция, синдикати и организации за защита на правата на медиите.

Извънредното положение беше удължавано 7 пъти, всеки път за по 3 месеца. Президентът Реджеп Тайип Ердоган го използва, за да управлява с укази и издаде над 30 такива. Над 77 000 души бяха арестувани след осуетения опит за преврат заради предполагаеми връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, когото Анкара обвинява за заговора. Над 110 000 държавни служители, включително учители, полицаи, учени, валии и адвокати, наред с 4000 съдии и прокурори, бяха уволнени. Над 1500 души, включително войници и журналисти, бяха осъдени на  доживотен затвор. Според „Репортери без граници“ 162 журналисти се намират в затвора, а десетки медии са закрити. Базираната в Анкара Обща платформа за човешки права посочва, че 5 705 учени от 119 държавни университета са били изгонени от работните им места, според данни от март. Общата платформа за човешки права отбелязва, че 985 стопански субекта, включително болници, университети, общежития и неправителствени организации са били или разтурени, или прехвърлени към хазната, докато 174 медии са били закрити.

Конституционният съд беше лишен от основната си контролна функция и нямаше пълномощия да се намесва в указите в рамките на извънредното положение. Валиите в 81 окръга получиха засилени пълномощия, включително за мобилизиране на местните сили за сигурност.

Правителството можеше да забранява отпечатването и разпространението на вестници, списания, книги и плакати, като неведнъж го правеше. Освен това налагаше забрани за видеоразпространение и спираше филми, телевизии и радиопрограми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари