"Тур дьо Франс" търси нов шампион

Точно 198 колоездачи от 22 отбора застават на старта на първия от общо 21 етапа в състезание, което ще премине през 4 страни. Дюселдорф може и да е в Германия, но днес там започва Обиколката на Франция, най-престижното колоездачно състезание в света. Градовете вече кандидатстват за правото да организират старта, а тази година губещият бе Лондон.

По-сериозна загуба за британците обаче би било пропукване на шампионския тим „Скай“. Големият въпрос е дали отборът на сър Дейв Брейлсфорд отново ще е същата машина за победи след допинг скандалите, които стигнаха и до британския парламент. Асът Крис Фрум, който спечели последните две надпревари пък бе изобличен от хакери, че подобно на други големи спортисти използва забранени вещества със специално разрешение на Световната антидопингова агенция.

Шампионът определено не е популярен във Франция. Неприличните жестове към него от страна на зрителите край пътя са нещо обикновено, а веднъж дори получи чаша урина в лицето. През пролетта пък бе блъснат умишлено от шофьор, докато тренираше в южна Франция, а полицията не успя да открие злосторника.

Тази година организаторите обаче са се постарали сериозно да го свалят от върха. 5 години след удобният маршрут довел до първата британска титла на Брадли Уигинс се налага да се отхвърли господството на островитяните. За целта са включени по-къси и стръмни изкачвания, а бяганията по часовник са съкратени.

Така в основен фаворит се превръща Найро Кинтана. Колумбийският ас на „Мовистар“ е силен именно в катеренето и на два пъти завършва като подгласник на Фрум, но е амбициран за пръв път да си тръгне с жълтата фланелка от Шан-з-Елизе. Скрит фаворит е Ричи Порт, на когото му омръзна да кара за Фрум в „Скай“ и вече „работи за себе си“ в „ВМС“.

Не по-малка ще е и битката за зеленото трико за първия в класирането но точки. Фаворит е словакът Петер Саган, тъй като Марк Кавендиш има друга цел – рекорда на Еди Меркс за етапни победи. Великият белгиец има 34, а Кав засега е с 4 по-малко.

Обиколката продължава цели три седмици, но решаващата ще е последната. Тежките дни в Алпите ще бъдат последвани от часовник по улиците на Марсилия, така че интригата да бъде запазена до предпоследния ден. Едва след това ще дойде време за традиционния парад под Триумфалната арка с шампанско на седлото на велосипеда. А може би и с пури – миналогодишната награда за белите дробове на Фрум след тежката работа в предишните дни.

А ако шампион отново е той, титлата му ще е четвърта и ще го изкачи до петото място в историята на състезанието след „петкратните“ Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар Ино и Мигел Индурайн. Но във Франция са по-склонни да го сравняват с Ланс Армстронг.

 

 

Асът на „Скай“:  Ако някой се мъчи, ще му забия нож

Крис Фрум ще брани със зъби и нокти титлата по френските пътища. Освен феноменална издържливост във високо темпо британецът има и чудовищен характер. Само това може да помогне на един спортист да стигне върха докато гледа в очите стотици хиляди зложелатели край пътя. Затова тежките изкачвания изобщо не го плашат и той не очаква да е в ролята на жертвата.

Ако видя някой да се мъчи, ще му забия нож и ще го завъртя – признава бретанецът. - Битката е колкото физическа, толкова и психическа.“

Фрум смята, че липсата на много километри от началото на годината всъщност е в негов плюс, тъй като е по-свеж.

В момента съм точно там, където трябва – твърди шампионът. - Изпълнен съм с увереност и нямам никакви съмнения.“

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт