Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Великобритания ще загуби влиянието си в света и ще стане “второстепенен играч”, след като излезе от ЕС, казва Доналд Туск.

Привържениците на Брекзит посочват, че Великобритания е петата най-голяма икономика в света и твърдят, че напускането на ЕС ще отвори нови възможности в световната търговия.

Според Туск, Европейският съюз е много по-голям играч и може да се противопостави на фактори като Китай, предаде БГНЕС. “Чух много пъти от брекзитърите, че искат да напуснат Общността, за да стане Великобритания отново глобален играч. Реалността е точно обратната. Само заедно можем да се изправим без никакви комплекси, срещу най-великите сили в света. И тези сили го знаят”, каза Туск в реч пред студенти в белгийския град Брюж.

“Чух го в Индия, Нова Зеландия, Австралия, Канада и ЮАР. Всички те смятат, че след Брекзит, Великобритания ще стане аутсайдер. Ще бъде второстепенен играч”, казва Туск.

“Защо го правят? Това ме питат където и да отида”, добави той. “Един мой английски приятел вероятно е прав, като казва с меланхолия, че Брекзит е истинския край на Британската империя”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа