Туск: ЕС никога няма да пожелае раздяла с Великобритания без споразумение

Снимка: Архив

ЕС никога няма да реши да се раздели с Великобритания без споразумение. Това заяви в Европейския парламент днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БТА.

Той добави, че е във връзка с държавните и правителствените ръководители в ЕС по въпроса как да се действа с молбата на правителството в Лондон за ново отгалане на оттеглянето на Великобритания. "Ще решим в следващите дни, много е важно какъв път ще избере британският парламент. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие, но едно трябва да бъде ясно - раздяла без споразумение никога няма да бъде предпочитанието на ЕС", заяви Туск.

Беше болезнено толкова много време да се отдели на въпроса с британското напускане, посочи пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По неговите думи са прахосани много време и енергия. Беше необходима огромна работа за постигане на промените в споразумението с Лондон, допълни той.

Винаги ще съжалявам за решението на британците да напуснат, но поне сме сигурни, че направихме всичко по силите си раздялата да бъде по правила и да подготвим ЕС за всякакво развитие, независимо от събитията във Великобритания, посочи Юнкер. Той подкрепи решението на ЕП да не се произнася по договорените промени в споразумението, докато не бъде ясно становището на британските депутати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа