Туск и Мей обсъдили възможното удължаване на двегодишния срок за преговори за Брекзит

Снимка: Архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че с британския премиер Тереза Мей са обсъдили "правния и политически контекст на възможно удължаване" на двегодишния срок за преговори за Брекзит, изтичащ на 29 март.

Туск допълни, че отлагането на Брекзит отвъд предвидения срок на 29 март би било "рационално решение", защото няма мнозинство в британския парламент за одобрението на сделката с ЕС, съобщиха Ройтерс и ДПА.

В кулоарите на срещата на върха ЕС – Арабска лига в Шарм ел Шейх Туск посочи, че независимо от резултата страните членки на пакта ще покажат "максимално разбиране и добра воля".

"Смятам, че в положението, в което се намираме, удължаването на срока би било рационално решение, но премиерът Тереза Мей все още счита, че ще може да избегне този сценарий", каза Туск на пресконференция в египетския курорт.

"Според мен е напълно ясно, че няма мнозинство в Камарата на общините за одобрение на сделката. Ще бъдем изправени пред алтернативен, хаотичен Брекзит или пред отлагане", посочи председателят на Европейския съвет.

"Колкото по-малко време остава до 29 март, толкова е по-вероятна възможността за отлагане. Това е обективен факт, не е наш план или цел, а обективен факт", заключи Туск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа