Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Снимка: Архив

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск, който доскоро беше председател на Европейския съвет, предупреди френския президент Еманюел Макрон за отношението към Западните Балкани и предупреди, че процесът на разширяване не трябва да е вреден за Северна Македония и Албания.

„Мога да се съглася, че процесът на разширяване се нуждае от реформа, както изисква Макрон, но не в ущърб на тези страни. Противопоставянето му е стратегическа и геополитическа грешка, защото Съюзът се нуждае от стабилни Балкани“, заяви Туск в интервю за полския всекидневник „Газета Виборча“.

Туск разкритикува Макрон, че блокира началото на преговорите за присъединяване за Северна Македония и Албания, като предупреди, че е ставало дума за официално начало на преговорите, т.е. даване на положителен сигнал на Западните Балкани, а не потвърждаване на разширяването.

„Ако към Макрон трябва да се отнасяме като към европейски лидер, той трябва да се чувства отговорен за цяла Европа, а не само за Франция. Това винаги е било характерно за Ангела Меркел. Всички грешат, но тя винаги мисли за Европа като за цяло и е готова да подчини някои вътрешни интереси в защита на Европа като цяло“, каза Туск.

В интервюто новият председател на ЕНП критикува Макрон също и за отношението му към НАТО.

„Трябва да сме много внимателни в този критичен момент, когато във Вашингтон за първи път имаме президент, който открито е против ЕС като партньор. Но президентите идват и си отиват. И макар сега да имаме сезонни проблеми с Тръмп, Макрон е този, който е един от най-важните лидери в Европа, който трябва силно да пази отношенията ни със САЩ“, каза Туск.

Той се спря и на положителните изявления на Макрон относно Русия и нейния президент Владимир Путин.

„Не съм толкова разочарован, колкото дезориентиран. Какво иска да постигне, какви са истинските му цели? Надявам се Макрон да остане последователен в защитата на Украйна от Русия. Ако не успеем да я защитим, това ще бъде проблем за цяла Европа, защото украинският въпрос ни представя - Европа със своите принципи“, допълни още Доналд Туск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа