Тъжният край на г-жа “Антикорупция” в Румъния

Държавният глава освободи Кьовеши

Pумънският президент Клаус Йоханис най-накрая подписа указа за освобождаването на Лаура Кьовеши като шеф на Националната дирекция „Антикорупция“ (ДНА). Направи го в последния възможен момент, въпреки нежеланието си. Всъщност, в петък изтече срокът, в който можеше да направи това, след като в края на май румънският Конституционен съд задължи държавния глава да отстрани Кьовеши. Ако Йоханис не беше подписал указа, вчера в парламента го очакваше стартиране на процедурата импийчмънт срещу него заради нарушаване на Конституцията. Затова предупреди миналата седмица и шефът на Сената там Калин Попеску-Търичану.

„Труд“ няколко пъти тази година запозна читателите си със ситуацията в съседна Румъния и показа с факти, че прокламираният модел „Антикорупция“ там е пълна катастрофа. Колкото и да не вярваме на това, защото мнозина у нас мечтаеха в България да се случи и тук точно това, което чувахме, че става отвъд Дунав от десетина години - зад решетките в Румъния се оказаха едва ли не цели правителства, бизнесмени, политици. Друг е въпросът, че в България досега няма нито един осъден висш политик, макар не един или двама да са виновни с действията си за разрухата в страната ни. Затова след всяка новина за осъден румънски политик се чуваха ръкопляскания. Но да се върнем в Румъния, където се оказа, че много от масовите арести там през годините са били извършвани с превишаване на правата на главен прокурор Лаура Кьовеши и нейните подчинени.

Така митът за същата тази борба с корупцията се оказа тотално разбит. Започнаха масови протести, след като някои висши служители в разузнаването решиха да разкажат какво всъщност се случва. Заедно с тези, които заслужават да седят години зад решетките, в арестите и затворите се оказаха и много други, които са били сплашвани, взет им е бизнеса или просто, не са били послушни.

Представяте ли си какво означава шест милиона подслушвани румънци от 9 милиона активно население! Миналата седмица в Румъния изтече информация, че ДНА е използвала незаконна апаратура за подслушване на стотици хиляди хора. Толкова много сересета, без да има никакво правно основание за тях. Само за юни месец оправдателните присъди от съдилищата там са над 100, обявиха преди дни. Колко ли съдебни дела ще бъдат заведени от тези хора, оправдани от съда, не е лесно да се досетим.

Данните за последните години в Румъния са просто фрапиращи. Разбира се, не са малко тези, които заслужено се оказаха зад решетките. Но заедно с тях хиляди румънци бяха осъдени след манипулирани съдебни процеси, изфабрикувани доказателства и на базата на секретни протоколи между новата Секуритате (Румънската разузнавателна служба - СРИ) – така я наричат в северната ни съседка, Националната дирекция „Антикорупция“ и съдебната власт.

Сега след разсекретяването на част от тайните протоколи става ясно, че редица прокурори и цели съдебни състави са под контрола на СРИ и формално са участвали в съдебния процес, изпълнявайки указанията, давани им от офицерите в разузнавателната служба. В резултат на фалшива оперативна информация, подавана от там към съдиите, са осъдени хиляди граждани без те да имат достъп до тези данни и възможност да се защитят.

Ето как лъсна истинският образ на ситуацията в Румъния, която се превърна в разединена и съсипана държава, „управлявана от прокурори“. Фактите, показващи, че лицето на антикорупцията, както наричат г-жа Лаура Кьовеши, е осъществявала шантаж над политическия елит там, разбуни страстите в страната. Последваха многохилядни протести, които поискаха този произвол да спре, а госпожа Кьовеши да си отиде.

За това обаче се изискваше смелост от страна на президента, който по конституция е човекът, който трябва да подпише указ за освобождаването й. Той вече няколко пъти беше отказал да се подчини да решение на КС там. Лъснаха и други скандални факти около митичната г-жа Кьовеши и ръководената от нея „Антикорупция“. Едни от последните разкрития доказаха, че Кьовеши и бившият вече оперативен директор на СРИ - генерал Флориан Колдя, са получавали указания и съответно след това са давали отчети за изпълнените задачи директно на представителите на ЦРУ за региона. С това се обяснява и прикриването на скандала, относно разкритата наскоро информация за съществуването на секретни бази на ЦРУ на територията на Румъния, в които са малтретирани и изтезавани хора. Наяве излязоха и други фрапиращи факти, че в близост до Букурещ функционира една от най-големите секретни бази на ЦРУ в Европа, където са подслушвани политически лидери, крупни бизнесмени, обществени личности от Румъния и други европейски държави, включително и от България.

Информацията, че са подслушвани 6 милиона румънци буквално шокира страната, а експерти коментираха, че това говори за мащабен план, създаден от Румънската разузнавателна служба и Дирекцията „Антикорупция“ под контрола на ЦРУ, целящ отстраняването на неудобните лица чрез съдебни „екзекуции“. В резултат на това румънският бизнес се оказва, че е напълно унищожен за сметка на големите международни корпорации и интереси.

„Страната ни сега започва да прилича на Румъния от времето на Чаушеску“ - такава констатация направи пред „Труд“ още в края на февруари вторият човек в държавата г-н Калин Търичану. Системата след Кьовеши обаче остава. На Румъния й предстои трудна битка - срещу корупцията, която трябва да продължи. Но и срещу модела „Кьовеши“.

 

Спаси ли кожата Йоханис?

Процедурата „импийчмънт“ срещу президента Клаус Йоханис можеше да започне още вчера в Румъния. Като нищо държавният глава можеше да получи червен картон от долната и горната камара на румънския парламент. Срещу съпругата му вече се водят няколко дела за имотни измами. Засега той спаси кожата си. А най-вероятно и американците вече нямат нужда от нея. Според експертът по сигурността Николай Иванов г-жа Кьовеши е възможно да получи висок пост в Еврокомисията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари