Тъп компромат срещу Иван Гешев (обзор)

Снимка: Архив

Сайт изкара милионер кандидата за главен прокурор

Компроматната война срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев стигна своето дъно. Днес следобед сайтът actualno.com публикува статия със заглавие “Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор?”. В нея се твърди, че Иван Гешев имал тайни сметки с 4,7 млн. франка в Швейцария и Мароко. Публикувани бяха и копия от два документа с входящи номера - уж кореспонденция между зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на “Финансовото разузнаване” в ДАНС.

Проверка, разпоредена незабавно от главния прокурор Сотир Цацаров , установила, че материалът е фалшива новина. Установено е, че цитираното от сайта писмо с рег. № ФР-10-7326/ 04.11.2015 г. от директора на “САД ФР” - ДАНС до зам.-главния прокурор Борислав Сарафов не съществува - не е било създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата. Второто цитирано писмо с изх. № 473/2015 г./ 12.10.2015 г. от Сарафов също не съществувало - под този номер във Върховната касационна прокуратура имало преписка по касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново. Самият Сарафов заяви, че никога и по никакъв повод не е изпращал или получавал публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е била инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС.

“Документите” са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързано с изслушването утре на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

От прокуратурата съобщиха още, че след искане на Сотир Цацаров през май т. г., от ДАНС е постъпила информация за 11 лица, заемащи висши публични длъжности в законодателната и изпълнителната власт, които имат банкови сметки и имоти в чужбина, но не са ги декларирали. Има данни и за 27 съдии, прокурори и следователи със сметки и имоти зад граница. По разпореждане на Сотир Цацаров НАП започва проверка на тези 38 лица. Сред тях не е Иван Гешев, казаха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право