Търгове ще определят рентите за земеделска земя

Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

За трета поредна година компанията за управление на земеделска земя „Агрион“ отдава портфолиото си от земя под наем, използвайки пазарния инструмент на търговете. Така на принципа на конкуренцията между фермерите и техните финансови възможности пазарът сам ще определи рентните нива, вместо дружеството еднолично да ги налага при пряко договаряне, каквато е масовата практика в сектора.

Агрион земяПроцедурата с търговете е разработена така, че да гарантира равно начало за всички желаещи, както и честни, и прозрачни условия, казаха от „Агрион“. От там увериха, че никой няма да се ползва с преимущество при аукционите, а за наемател на земите на компанията ще бъде избран този, който е предложил най-атрактивни условия. Този принцип дава възможност на земеделците да планират разходите си, като сами определят цената, на която са готови да плащат рента през стопанската 2018/2019 г. Заявките за участие в търговете се приемат от 23 април 2018 г. във всички офиси на компанията в цялата страна, а пълна информация за условията може да се намери на сайта на компанията.

Провеждането на търгове с тайно наддаване дава шанс на по-дребните и средни производители да останат на пазара. Според експертите в бранша търговете позволяват развитието на малките ферми, които имат шанс да преодолеят капсулирането между арендаторите в някои региони. Начинаещите фермери също имат шанс да разместят позициите на големите играчи в част от най-привлекателните землища.

Според анализатори на пазара последните години агросекторът привлича все повече хора, които до този момент не са се занимавали със земеделие. Причината за това са сериозните субсидии, които се дават на земеделските стопани. Фермерите могат да се възползват от директните плащания за площ, от т. нар. зелени плащания за агроекология, както и от сериозно финансиране по линия на европейските фондове. За тази година предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми са в размер на 2.91 млрд. лв., като парите са с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. По мярката „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ на Програмата за развитие на селските райони, например, се отпускат до 25 хил. евро на кандидатите, а по мярка „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ - до 15 хил. евро.

Всички заинтересовани от финансиране и наемане на земеделска земя,  могат да получат безплатни консултации и съвети във всеки един от офисите на „Агрион“, казаха от дружеството.

Наемите за декар земя варират в широки граници, сочат официалните данни на Националният статистически институт. Според последните данни средната годишна рента за страната през 2017 г. е била 46 лв./дка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари