Търговище посреща и Баба Марта на площада

Кътове за мартеници и богата програма готви кметството за празника

Баба Марта ще закичва с мартеници на площада в Търговище в празничния ден. Всички желаещи да получат червено-белия символ на пролетта могат да се срещнат с наследничките на известната баба и малките й помагачи от 10 часа до обед на 1 март. Още сутринта ще започне празнична фолклорна програма, в която ще участват читалища, вокални групи и изпълнителни, Школата за изобразителни изкуства и ред други състави. Така те ще отбележат и деня на самодееца.

Ще има кът за изработване на мартеници, където Баба Марта ще показва как да се усучат конците, да се сплетат цветовете, за да носят посланията на празника за малки и големи.

В това време в съседство ще се разиграват приказки за двете кълбенца, ще се пеят песни, ще има и танци.

Програмата за посрещане на 1 март е подготвена от общината, читалищата и различни културни институции, които така ще поднесат своя поздрав към жителите на Търговище, съобщиха от местната администрация.

Общоградският празник е част от общинските инициативи за повече позитивно настроение, запазване и предаване на народните обичаи, обединяване на общността. Освен традиционното посрещане на Нова година на площада, в последните години се възродиха и празниците с коледарски обичаи и лазаруване. Към тях сега се добавя и първомартенското тържество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони