Търговище става строителна площадка

- Д-р Димитров, каква е според вас най-осезаемата промяна в града и общината година и половина след старта на мандата ви?

- Мисля, а и се гордея, че активизирахме промяна най-вече в отношението на хората към града и неговите проблеми. Всички отчитат, че обществеността показва съпричастност към всичко, което правим. Искам хората да знаят, че аз и екипът ми сме водени от мисълта, че Търговище е нашият град, че го обичаме, че искаме да е приятно и да се гордеем, че живеем тук. Съпричастността на хората идва като закономерен резултат от отварянето на общината към тях. Информираме за всяка наша стъпка. Критикуват ни, че сме се хвалели, но всъщност ние информираме, а хората не са свикнали общината да им се отчита всеки ден и за всяко нещо. Факт е, че ние чуваме всеки проблем и не се правим на глухи и слепи, независимо дали този проблем касае един или много хора. Доверието в общината като институция се повишава непрекъснато. В приемните ми дни вече е пълно с хора, които търсят съдействие не по въпроси от нашата компетентност. Свързани са с правораздаването, с полицията, със земеделието, с какво ли не. Имаше моменти, в които се ядосвах. После осъзнах, че трябва да благодаря на хората, защото те показват вярата си в нас. Така ние поемаме и случаи, зависещи от други институции. Звъним по телефоните, поставяме проблемите, следим решаването им. Буквално дебнем и за проблеми, които хората изнасят в социалните мрежи, и бързаме да реагираме адекватно. Това се вижда. Общината вече не е нещо дистанцирано и капсуловано, а открита и адекватна администрация. И още по-адекватна ще става.

- Ударното асфалтиране на улици, което започна м.г., продължава и сега, предстои отварянето на много строителни площадки.

- Програмата ни за тази година е градът да стане строителна площадка. Доволен съм, че м.г. направихме много от улиците. Тази продължаваме с 1,2 млн. лв. от капиталовата ни програма. Отделно имаме 4,3 млн. лв. по „Градска среда” от „Региони в растеж”, където има заложено рехабилитиране на 4 големи улици, изграждане на ново кръгово кръстовище, обновяване на част от кв. „Запад 2”. Имаме 1,5 млн. лв. за изграждане на пробива „Катрафилов”. Това е цяла нова свързваща улица, която чака да бъде направена 20 години, и най-сетне тази година ще бъде факт. Капиталовата ни програма е почти три пъти по-голяма спрямо м.г. Съвсем скоро започват и работите по обектите от образователната инфраструктура - училище, детски градини, ясла. Тази година ще стартира ремонтът и на спортната зала, в която тренират над 400 деца. Там при невъзможни условия се готви и шампионката ни по стрелба с пистолет Антоанета Бонева. Всичко това, което правим, е нормален ангажимент на един кмет. Искаме много повече, но финансовият ни ресурс е ограничен. Спешна нужда имаме от 3 млн. лв. за ремонт на два булеварда и улица, които са в тежко състояние. Те са част от републиканския път Попово - Велики Преслав. Гражданите много недоволстват от състоянието на бул. „Ал. Стамболийски” и не искат да знаят, че е държавен път. Ние се стремим да го поддържаме с наши сили, но цялостен ремонт не е възможен без финансиране от държавата. Трябва да се ремонтира и пътят Певец - Макариополско, чието финансиране беше спряно. Трябват ни над 1 млн. лв. за ремонт на художествената галерия. Трябва да мислим за нова клетка на депото, защото сегашната е пред изчерпване. Вярвам, че новото правителство ще сложи акцент на общини като Търговище, които дълго са били пренебрегвани. Говорим за намаляване на различията между регионите и трябва да действаме, защото и най-доброто управление при недостиг на пари си остава пожелателно.

- Новост в местното управление са интернет допитванията, които се обявяват, въпреки че са нож с две остриета. Какво се опитвате да постигнете с тях?

- Идеята ни е да развиваме града в диалог с гражданите, да чуваме техните желания, да ги реализираме в програмата си. Направихме допитване за панаира, който е живата, но позалязла традиция и е свързан с развитието на Търговище през вековете. Тази година правим много силен панаир, с голяма съпътстваща програма, каквато не е имало отдавна. Пуснахме допитване и за химна на града, за да го изберем заедно с гражданите. Те дават много добри идеи, а когато знам, че те излизат от хората, се работи по-лесно и по-спокойно, с повече вдъхновение. Така проверяваме дали вървим в правилната посока, тестваме идеите си и получаваме подкрепа. Готвим още няколко допитвания.

- Обещахте на гражданите да се сложи електронно табло, което да отчита чистотата на въздуха и така да се следи има ли замърсяване от промишлените обекти, каквото хората смятат, че трови града. Ще го има ли това табло, което трябваше да се осигури от бизнеса?

- В най-скоро време ще бъде монтирано. Ще ни бъде подарено от банка, с която сме в отлични партньорски отношения. М.г. ОББ осигури средства за ремонт на малка улица в промишлената зона, сега ще закупи таблото. То ще бъде видеостена, монтирана пред общинската сграда. На нея ще се излъчват сесиите на общинския съвет и концерти, които правим на площада. Ще показва и данните за въздуха. Искам хората да знаят, че няма нищо скрито и не се обслужват нечии интереси в разрез с тези на гражданите.

- Тази година бяха премахнати и някои от т. нар. зимни градини на заведения, които всъщност бяха грозновати полиетиленови конструкции. Част от бизнесмените недоволстваха, но пък гражданите се зарадваха.

- Заварихме това положение, с тези найлони, ситуирани и по пешеходната зона, но с главния архитект имаме по-различна визия за града. Предприехме премахване на различни такива конструкции, които загрозяваха улици и препречваха пътя. Решихме, че интересите на града и неговите жители са по-важни от тези на собствениците на заведения, които бяха превзели пешеходни зони. Променихме организацията и разположението на масите на открито в други, налагаме по-красиви конструкции, които трябва да минават през одобрение от експертния съвет за устройство на територията. Търсим подобряване на цялостната визия и ще действаме неотклонно да има ред и повече естетика. В съответствие със закона, след множество публични предупреждения и персонални писма, започнахме да режем и въздушните кабели.

- Паралелно с налагането на нов ред трябва да се прилагат и мерки за стимулиране на бизнеса, какво прави общината Търговище за това?

- Разработваме наредба за подкрепа на инвеститорите, които ще получават по-бързо обслужване от администрацията, като за целта се правят специални екипи. Така ще се намали времето за обслужване, ще паднат много спънки. Освен инвестиции обаче ние искаме и по-високи доходи за хората в града и бизнесът вече трябва да вземе мерки, защото все повече ще липсва работна ръка и особено квалифицирани кадри. В общината готвим и учредяването на награда за крупни дарители на името на най-големия благодетел на Търговище Нюйоркския митрополит Андрей, който е дал пари, за да имаме вода. Искаме да насърчим и съвременниците ни да следват неговото завещание и да носят мисълта за Търговище в сърцата си. Това повтарям и на колегите си в администрацията да ни води мисълта за интереса на хората, на града и общината ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта