Търговията с гласове се вихри в навечерието на вота

В почти всички региони на страната се работи по сигнали за купуване на гласове, като прокуратурата вече разследва няколко от случаите.

Информация за търговия с вот има за Северозападна България, Южна България – Пазарджишко и Пловдивско, както и от източните региони на страната - Бургаско и Добричко.

Районната прокуратура в Сливен повдигна в петък обвинения срещу заподозрян за купуване на гласове в полза на определена политическа сила. От държавното обвинение внесоха в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо мъжа, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас.

През периода от 11 до 18 март в Сливен, в условията на продължавано престъпление лицето е предложило пари на осем души с цел да ги склони да упражнят избирателното си право. Очаква се районният съд да насрочи заседание по внесеното от прокуратурата искане.

В момента тече разследване и на два случая, свързани с търговия с вот в Пазарджик и в Пловдив. Разпитани са над 30 души, заподозрени в предлагане на облаги на лица, за да гласуват в полза на определена политическа сила. Досъдебно производство има срещу ходжата на село Света Петка Ибрахим Юмер.

В Добрич след сигнал от ДАНС бяха открити две палети с торби с хранителни продукти с логото на определена политическа партия.

Още в началото на март служебният премиер Огнян Герджиков предупреди за случаи на търговия с вот в Северозападна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България