Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт

Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Пекин и Вашингтон водят от 18 месеца спорове

Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър предупреди, че между САЩ и Китай може да избухне въоръжен конфликт, ако те не успеят да разрешат търговската война помежду им, предаде АФП. Ветеранът дипломат, който в миналото бе ключов фактор за нормализиране на дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин, направи коментара си по време на конференция в китайската столица за бъдещето на двата икономически гиганта.

„Ако се позволи на конфликта да се развие неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош от този в Европа… Първата световна война избухна заради сравнително малка криза…, а днес оръжията са по-мощни”, каза той на форума.

Китай и САЩ водят от 18 месеца търговски спорове, като двете страни още не успяват да постигнат споразумение въпреки серията от преговори. Напрежението се пренесе и на дипломатическия фронт.

Пекин критикува Вашингтон заради военно-морските операции в спорното Южнокитайско море, САЩ пък хокат масовите арести на етнически уйгури в Китай, а Конгресът на САЩ подкрепи продемократичните демонстранти в Хонконг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят