Търговците свалиха цените на зеленчуците

Ягодите поевтиняха с между 5-7%

Българските краставици и домати по-скъпи от вносните

Търговците свалиха цените на зеленчуците след празниците, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Оранжерийните домати родно производство вече се продават на едро със 7,3% по-евтино, като цената им стига 2,54 лв. за килограм. Същото се случва и с вносната стока, килограмът се предлага по 1,83 лв., което е 12 на сто по-малко спрямо началото на май.

Намалява и цената на българските оранжерийни краставици с 4,3 на сто до 1,80 лева средно за килограм, а вносните се търгуват по 1,25 лв./кг.

Зелената салата също се продава по-евтино - с 6,4 процента до 0,44 лева за брой, а репичките - със 17,2 на сто до 0,48 лева за брой. Надолу е цената на пресните картофи и килограм от тях може да се купи на едро до 1,45 лв., което е намаление с 14,2% за седмица. Слабо покачване има при цената на старите картофи с 3,8 на сто и те се търгуват по 0,81 лева за килограм на борсите.

При плодовете намаление е регистрирано при цената на ягодите. Родното производство върви по 4,59 лв. за кг, или със 7,3% по-евтино. Вносният плод се продава по 3,25 лв. за кг, което е спад с 5% само за седмица.

Ябълките обаче поскъпват на борсите с 5,4 на сто до 1,36 лв./кг, а цената на лимоните се вдига с 3,7 на сто до 2,27 лева.

Макар и по-слабо понижение има при цената на кравето сирене и кашкавала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика