Търговци надуват цените на домати и краставици

Търговци изкупуват доматите на борсата в Кърналово под левче, продават ги по 3 лева.

Вносни зеленчуци правят дъмпинг на родните

Искат мита за чуждата стока

Производители от петричко излязоха на протест

Зеленчукопроизводители от района на Сандански и Петрич протестираха срещу ниските изкупни цени и срещу вноса, който подбива родната продукция. Цената на зеленчука е по-ниска спрямо миналата година, като причината е вносът на домати от съседна Гърция, Турция и Македония, твърдят протестиращите.

На най-голямата зеленчукова борса край Петрич - Кърналовската, българските домати се търгуват за 1,10 лв. за кг, а на съседната, която продава само вносни - цената на едро е 0,60-0,70 лв. за кг. Производителите искат държавата да наложи защитни мита, субсидиите да бъдат равни за всички държави членки на ЕС.

Те се оплакаха, че само за три дни цената на българския розов домат е паднала с един лев, защото никой не купува. В същото време прекупвачите ги изнудват и плащат за качествените домати под 1 лв./кг. Според производителите обаче себестойността на кило домати е 90 стотинки и да работят за 10 стотинки печалба било равносилно на фалит.

Освен при доматите проблем с цените има и при зелето, чиято цена на борсата е паднала до нищожните 0,15 лв./кг. А на пазарите навсякъде го предлагат поне за лев. Краставиците също се изкупуват на едро под 1 лев, а на дребно цената надхвърля 2 лв. за килограм.

Протестиращите настояват държавата да задължи големите вериги да им изкупуват поне 50% от продукцията. Хората се оплакаха и от търговски шмекерии, гръцката продукция например масово се продава в търговската мрежа с надпис - български домат, защото хората търсят предимно родното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес