Търг за лимузината на Чаушеску

Най-скъпият Rolls-Royce Phantom V е бил поръчан от румънския диктатор

21-1-6kol

Изключително рядък автомобил Rolls-Royce Phantom V State Landaulet на покойния румънски диктатор Николае Чаушеску се очаква да достигне 1,5 млн. долара на търг в САЩ. Това е една от общо петте произведени екземпляра от този модел и най-скъпият Phantom от петото поколение.

21-333-6kol

През 1966 г. лидерът на комунистическата партия на Румъния поръчва на Rolls-Royce изработката на държавна лимузина с всички възможни екстри. Каросерията е със сгъваем мек покрив над задните места, за да може Чаушеску да се вози прав и да обира овациите на военни паради и манифестации.

1967 Rolls-Royce Phantom V State Landaulet by Mulliner Park Ward

Задната седалка се регулира по височина в зависимост от ръста на пътниците – за да не изглеждат твърде ниски или високи. Инсталирани са хладилник, телевизор и барче с напитки. В подлакътниците се намират бутони за климатична инсталация – рядко срещано удобство през 60-те години на миналия век. Чаушеску явно е мислил и за шофьора, защото е поръчал отделен климатик за предните места. Лимузината е оборудвана с неонови лампи, които осветяват гостите на тъмно.

21-4-6kol

В пълен контракт с ниския жизнен стандарт на румънския народ, държавният глава плаща за този лукс близо 20 000 лири. За сравнение - нов Ford Escort се е продавал за 670 лири. Това е колосална за времето си сума, равняваща се днес на близо 400 000 евро. Съветското Политбюро обаче не гледа с добро око манията за величие на Чаушеску и след година му нарежда да върне лимузината на Rolls-Royce. Компанията я препродава на богаташи в САЩ, които навъртат 188 000 км.

21-2-6kol

В определени периоди собствениците са предоставяли колата на карибските държави Бермуда и Кайманови острови за посещения на кралица Елизабет, която се е возила на мястото на Чаушеску. За различни паради там са сядали още принцесата на Монако Грейс Кели и вторият стъпил на Луната човек Бъз Олдрин.

21-5-6kol

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили