Тържествено шествие за 24 май в Кърджали

С тържествено шествие на учениците от всички школа в Кърджали отбелязаха деня на славянската писменост и българската култура. Празнично облечени те дефилираха по бул.България под овациите на застаналите в шпалир кърджалийци и се строиха пред Паметника на освободителите в градската градина.

В тържественото си слово си инж. Хасан Азис подчерта, че 24 май е един от най-хубавите празници, който обединява всички.

"Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник! Това е Денят на буквите, на просветата, на духа! Това е Денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация.

24 май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, единственият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий. Ден, през който вървим в една посока, след величествения и могъщ химн на Словото. Защото българското слово от древни времена има своята писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще. В този ден пеем Химна на светите братя Кирил и Методий, защото 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност! Достойнство – защото честваме азбуката, която сме дали на света и се нареждаме сред признатите народи на Европа със самочувствие, образованост и културна независимост. Традиция - защото е най-дълго празнуването на уникалния празник в историята - повече от 200 години. Духовност – защото е празник на културата, науката и знанието. Щом словото е силно, духът ни е буден! Словото е началото! Начало на светлината – за да бъде ден; Начало на разума – за да бъде Човекът; Начало на творчеството – за да бъде културата; Начало на мъдростта – за да бъде просветата! Словото е сила!

Особено съм радостен да ви приветствам на най-красивия, най- емоционалния, най-чистия празник, празник, който е дълбоко скътан в сърцето на всеки един от нас, където и да се намира той. "

Кметът се обърна развълнуван към гражданите и гостите на Кърджали, към ученици и учители:

"На този ден, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, трябва да благодарим на всички онези, които през вековете са се посветили на знанието; да благодарим и се преклоним пред крепителите на духа, пред всички учители, художници, музиканти, поети и писатели, творци и културни деятели за тяхната отдаденост и самоотверженост в името на това, днес да сме част от пъстрата европейска култура и същевременно да имаме своя идентичност, свой облик.

Няма друг празник, който така да ни сродява, така силно да обединява обширната духовна българска територия и който да ни прави толкова единни, както е 24 май – Денят на светите братя равноапостолите Кирил и Методий! Нека пребъде във вековете! Честит празник! На Многая лета! " - завърши словото си кметът на Кърджали.

Инж. Хасан Азис връчи стипендия „Кърджали” на трима абитуриенти. Тя се дава на изявени зрелостници. Тази година най-добрите от най-добрите са: Цветелина Карамфилова, Еда Мехмедали, Милица Гечева.

По случай празника бяха отличени много ученици, учители и творци за особен принос в развитието на образованието и културата в общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България