Търновец е експерт по финансов софтуер в Лондон

Канят 34-годишния Максим Димитров за лектор на форуми с над 400 представители на световната индустрия

Максимата, че когато човек е упорит, работи усърдно и преследва целта си, задължително я постига, с пълна сила важи за Максим Димитров, който е изявен експерт по финансов софтуер в Лондон.

Младият мъж е родом от Велико Търново, но след солидно образование и натрупан опит в престижни университети в САЩ от 8 години работи в голяма компания във Великобритания.

Успешната кариера на 34-годишния търновец там започнала, след като издържал труден изпит за сертифицирани финансови аналитици (CFA). Възприеман е като най-високия международно признат стандарт за професионалистите, работещи в областта на инвестирането. Институтът на сертифицираните финансови аналитици е и важен източник на публикации и организатор на конференции, свързани с развитието на професията. Специалистите от този бранш се занимават и с въпроси, свързани с честната търговия, ефективността на пазара, със защита на инвеститорите.

Максим Димитров бързо напреднал в работата, която е свързана с привличането на клиенти, с инвестиционни проучвания, поддръжка на база данни, подновяване на договори за ползване на финансовия софтуер. Така от компанията започнали да му възлагат все повече отговорни ангажименти. Неотдавна напористият търновец говорил на международна конференция пред над 400 клиенти на високо ниво в индустрията.

„Налагаше се да съм изключително добре подготвен. Проведох дискусия за бъдещето на активните фондове и постепенната им замяна с пасивни фондове. Участието ми в този форум се отрази положително на кариерата ми и преди броени дни получих покана за участие в друга конференция, която ще е през март идната година в Атланта, САЩ. Там също ще се изправя пред аудитория от около 400 индустриалци, предприемачи, икономисти. Отсега се подготвям усърдно.

Компанията, която представлявам има политика да наема обучители по реторика, интонация, жестове, защото не е важно само да си добър в материята, но и да знаеш как да я презентираш правилно.

До постигнатите високи професионални резултати обаче Максим Димитров извървял тежък път. Излязъл от България на 17 г след като завършил биология в Природо-математическата гимназия в родния си град.

„Първоначално идеята беше да следвам медицина в България. Докато се готвех за изпити обаче положих тестове за сертификати по английски език, зарязах биологията и реших да кандидатства в Америка. Никога няма да забравя тези моменти, които съвпаднаха с кървавите атентати на 11 септември 2001 г. Няколко дни преди това пристигнахме с баща ми в Лос Анджелис. Приеха ме в Whittier College, където 4 години учих математика и икономика. Това е престижен университет с около 1500 студенти, а негов възпитаник е бившият американски президент Ричард Никсън. На 10 септември изпратих на летището баща ми (б.а.Емил Димитров, който е създател и председател на клуба по бокс във Велико Търново). На следващата сутрин отидох на лекции и заварих моите състуденти притихнали и ужасени. Когато разбрах за атентата, хукнах да звъня на баща ми, защото се притесних как е минал полетът му“, спомня си Максим.

Откровен е, че американското обучение много му допаднало. Наблягало се на индивидуалната работа на преподавателите със студентите, заниманията били изключително интересни и се провеждали не само в аудиториите. Максим Димитров бързо напреднал в математиката и дори бил отличен с награда за високи постижения в науката. Така станал отговорник за по-млади студенти, на които организирал извънучебни програми.

„С това се занимавах още, докато бях във втори курс. Успявах да съвместявам тези задължения с ученето. В университета имаше около 30 българи и част от тях днес са сред най-добрите ми приятели“, споделя Максим Димитров.

Когато завършил бакалавърската степен, имал варианти за реализация - да продължи да учи, за да вземе магистърска и докторска степени, или да си намери работа. Негов професор го насърчил да кандидатства в Орегонския университет. Приели го с пълна стипендия и младият търновец попаднал в департамент с руснаци, които се оказали математически гении. Нашето момче обаче показало, че също е на завидно ниво в науката и отново му възложили да преподава на студенти от бакалавърската степен.

„След като завърших магистратура, отново се изправих пред дилемата дали да правя дисертация или да си намеря работа. Прецених, че ако избера първия вариант, ме чакат още години учене и така ще се обрека на науката доживот. Затова започнах да се явявам на интервюта за работа. Поддържах връзка с моя професор от университета в Лос Анджелис, който ми каза, че търсят преподаватели“, разказва Максим Димитров.

С професора по математика били и добри приятели. Българският младеж редовно го биел на шах. Заради приятелството си с Максим, американският учен дори научил български език и няколко пъти е гостувал във Велико Търново като се прехласвал по красотите на старата столица.

Максим Димитров се заинтригувал от предложението на своя научен ръководител, решил, че преподаването в университета е престижна работа и се върнал в Калифорния . Там в продължение на 2 години професорът по математика преподавал на студенти, които са едва с 3-4 години по-млади от него.

„През това време натрупах богат опит, но когато ми предложиха договор за трета поредна година, се амбицирах да предприема нещо още по-сериозно. Прецених обаче, че ако си намеря работа в Америка, ще трябва да си вадя нова работна виза и затова насочих вниманието си към Европа“, разкрива Димитров.

Съдбата го отвела в Лондон, където през 2009 започнал работа в голяма компания като специалист по решения и бил старши мениджър за клиентите. От 2012 работи пряко с инвеститори и проектира стратегии, целящи да промотират растежа и по-доброто разбиране на институционалния пазар. Работата му е изключително динамична, пътува по цял свят.

Работи по 8-10 часа в офиса, а вечер излиза на по питие с колеги и приятели. В свободното си време обича да ходи на футболни мачове и е заклет фен на „Арсенал“.

„Преди време се занимавах с бокс, но сега ходя само на фитнес. Интересувам се от новости свързани с компютърните технологии, следя финансовите пазари. Всяка година компанията организира пътувания до екзотични места като награда за отличниците и с приятелката ми Милена, която също работи във финансовия бранш, ходихме до Канкун, Мексико“, разказва Максим Димитров.

Боксът обаче си остава една от големите му страсти и заедно с баща си Емил Димитров и сестра си Илиана „преследват“ Кубрат Пулев по всички точки по света, където той има състезания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи