Търновец плати винетка със стотинки в знак на протест

Мъж от Велико Търново плати годишната си винетка с жълти стотинки в знак на протест срещу лошите пътища. Николай Василев събрал общо 6500 броя монети с номинал от по една и по две стотинки. Така сумата в размер на 97 лева той занесъл в Областно пътно управление във Велико Търново.

Близо два часа служителките на ведомството са броили жълтите стотинки.

Търновецът събирал монетите в продължение на месеци, за да изрази гражданската си позиция срещу лошата инфраструктура.

Николай Василев призна, че би плащал по-висока цена на винетката, ако пътищата са в отлично състояние, тъй като няма да дава средства за ремонт на колата си.

„Искам да се извиня на жените, които работят в агенцията, и които броиха стотинките за около час и 45 минути - те нямат никаква вина, че пътищата са в такова състояние-с дупки, непочистени от снега, от пясъка. Усвояват се пари, но не за добро качество", коментира гневно Василев.

Той даде пример с участък на главен път София- Варна, от село Шереметя до Лясковец, който въпреки, че се ремонтира, постоянно зейват дупки.

Въпреки, че е платил с левове своята годишна винетка, друг великотърновец също е убеден, че инфраструктурата в България не е качествена и дори е опасна за шофьорите. По думите му, асфалтовият слой, който се полага пътищата не отговаря на изискванията за движение на МПС.

„Бил съм в Европа и там пътната настилка е с различна грапавост в сравнение с нашата. А у нас асфалтът е гладък“, казва Мариян Василев.

По думите му, грапавата настилка прави добро сцепление с гумите на автомобила. Такива настилки имало в много европейски държави, включително и в съседна Румъния.

„Убеден съм, че много от произшествията нямаше да са се случили, ако имаше грапавост на асфалта, защото водачите нямаше да загубят контрол над автомобила на пътя“, обяснява Мариян Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България