Търновец приятел на Стивън Сегал на изпит в Токио за най-високия дан по айкидо

Мартин Тодоров от Велико Търново се готви за тежък изпит пред пред 8-членна независима комисия в Япония за най-високия дан у нас по Айкидо. На 10 януари нашенецът трябва да се яви пред световно известни майстори на този спорт в Токио.

50-годишният великотърновски сенсей вече е покрил всички нормативи за степента, но му остава най-същественото - личното явяване.

"Такива са традициите в айкидото. При японците присъждането на подобна степен става само след лично събеседване и контакт. Трябва да те познават, да са работили с теб и да са убедени в развитието ти. Церемонията по връчването е обявена и трябва да съм там. Философията на спорта е, че не може да се печели от него, аз работя към фирма за доставка на интернет и за да си позволя пътуването се наложи да взема банков кредит от 5000 лв. Това се налага, защото държавата не подпомага финансово айкидото, тъй като няма състезателен характер. Престижът обаче е огромен, защото 6-ти дан е най-високата степен в айкидото, давана на българин", сподели Мартин Тодоров.

За да достигне това високо спортно ниво,той е тренирал над 30 г. Всекидневно посвещава по 4 - 5 часа от времето си. Отделно обучава и учениците си, които са към 30 в момента.

Мартин Тодоров е познат в световните айкидо среди. Той е от малкото хора в света канен за съвместни тренировки лично със Стивън Сегал. Холивудската звезда тренира с великотърновеца при всяка своя визита у нас.

"Свързва ни приятелство, запознахме се преди много години и тренираме заедно. Дори наш колега му стана дубльор във филмите, но моите интереси са други. Надявам се Стивън също да присъства на моята церемония в Япония", споделя Тодоров.

На присъждането на 6-я му дан ще бъде и българската сумо легенда Калоян Махлянов - Котоошу, който приключи с активния спорт и се е отдал на треньорска дейност. Котоошу е осигурил и присъствие на Мартин Тодоров на негов турнир в Осака. Великотърновецът е поканен и за юбилея на трето поколение наследник на създателя на айкидото Дошу Молиеро. Събитието е смятано за най-престижното в света в тази сфера.

Мартин Тодоров разказва, че се запалил по айкидото през 1986 г. Тогава бил студент и гледал едноименния филм във филмотечно кино "Дружба" в София. После се захванал да издирва информация за хора, които развиват айкидото, но в тези времена то било достъпно само за служители на МВР. Тодоров обаче убедил един от учителите да го обучава. През 1990 г завоювал първи дан. Три години по-късно за пръв път посетил Япония за среща на международната организация по айкидо, а междувременно покорил степените една по една.

"До IV дан се покриват и строги физически изпити, но след това можеш да растеш само по препоръки и преценка на комисия за това дали се усъвършенстваш и психически, дали популяризираш спорта, как преподаваш и дори как се отнасят към мисията учениците ти. При нас е важен природосъобразният живот, отричаме всичко изкуствено, като добавките например, които са популярни при други спортове", разказва Мартин Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони