Търново домакин на дискусия за модернизация на образованието

Дискусия на тема „Стратегия за развитието на региона чрез модернизация на образованието“ организира Областен информационен център във Велико Търново и Junior Achievement Bulgaria.

Срещата, която ще се проведе на 10 януари е по инициативата „Възраждане 28 – развити региони чрез добро образование“. Тя цели да модернизира образованието в регионите, да спре изтичането на мозъци и работна ръка от общината чрез последователна политика във всички сфери на образованието. Визията на организаторите за това включва насърчаване на предприемаческото мислене, финансовата грамотност, ранното кариерно ориентиране и дигитални компетентности.

В рамките на форума ще бъдат представени конкретни мерки за постигането на целите. Дискусията е насочена към всеки, който желае да допринесете лично за оформянето на стратегия за развитие на региона, уточняват от Областния информационен център.

Част от конкретните мерки, в чието лице организаторите виждат решението на проблема са няколко. Първата е запознаване на учениците още от най-ранна детска възраст с различните видове професии и възможностите за работа, които местният бизнес предлага. Заедно с това следва да бъде търсено насърчаване от страна на местната власт и бизнеса на обучение по конкретни специалности, стратегически важни за развитието на региона. Изключително необходима стъпка е изграждането на тясна връзка между бизнеса и образованието. Позитивна иновация може да бъде създаването на иновативни училища с учебна програма, насочена към нуждите на региона. Безспорен плюс ще бъде по-широкото навлизане на новите технологии в учебния процес.

"Дискусията, която ще протече под формата „Световно кафене” (World Café) има амбицията да бъде първата от поредица подобни срещи между представители на местния бизнес, Общината, образователните институции, неправителствени организации и медии", уточняват още организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони