Търново домакин на форум за опазване и дигитализация на културно-историческо наследство

В рамките на Международно изложение „Културен туризъм"- Велико Търново от 6 до 8 април, ще се проведе Третата научна конференция с международно участие „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация”. Събитието се организира от Национален археологически институт с музей при БАН, Институт по математика и информатика при БАН, Община Велико Търново, общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Съюз на учените в България – клон Велико Търново.

Интердисциплинарният форум ще представи иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство. Основен акцент на конференцията ще са последните тенденции и приложението на съвременните технологии и българският опит в областта.

Програмата на KIN2017 включва доклади от водещи специалисти в областта от България и чужбина, кръгли маси, изложба и демонстрации, представящи усилията на учени, културни институции и организации от различни области за документирането, архивирането, представянето и запазването на културно-историческото наследство. Форумът ще е фокусиран върху а археологическото наследство, културният туризъм, културните маршрути и икономиката на културния туризъм, поклонничеството, иновативните технологии, интерактивните системи и осигуряването на сигурност в културната и креативна индустрия, осигуряване достъпност за хора със специални потребности и др.

В конференцията ще участват водещи изследователски и културни институции и представители от бизнеса, както и утвърдени експерти от България (Софийски университет, Велико търновски университет), Унгария, Беларус, Германия и др., с богат опит в опазването, представянето и дигитализацията на културно-историческото наследство. На форума изследователски институции и университети, библиотеки, музеи, архиви, галерии и културни центрове ще обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията.

В рамките на КИН2017 ще се представят резултати от проект „Дигитална културна съкровищница „Север+“: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в северна и централна България“ и индивидуален туристически аудио пътеводител за мобилни устройства GUIDE@HAND.

Първият модул от конференцията ще се проведе от 11,30 до 17,30 ч. на 6 април 2017 г. в Ритуалната зала на Община Велико Търново. Преди това в 11,00 ч. във фоайето на Община Велико Търново ще бъде открита изложба „Съкровищата от мазето“ на Българска академия на науките представяща уникални артефакти от Научния архив на академията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони