Търново получава 71 656 лева допълнително за образованието

Община Велико Търново получава 71 656 лева допълнително за дейности в сферата на образованието. Финансовите трансфери от републиканския бюджет са одобрени с постановление на Министерския съвет, издадено в края на миналия месец. Средствата са предназначени за дейности по националните програми, свързани с развитието на средното образование: „Оптимизация на училищната мрежа”; „Ученически олимпиади и състезания”; „Осигуряване на съвременна образователна среда”; „Без свободен час в училище”; и „Достъпно и сигурно училище”.

Четири училища получават допълнително финансиране за осигуряване на обучение на талантливи ученици с цел участие в регионални, национални и международни олимпиади и състезания. Средствата са в размер на 45 175 лева и са разписани за ПМГ „Васил Друмев”, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, СУ „Емилиян Станев” и ОУ „Бачо Киро”. С финансов трансфер на 16 485 лева по национална програма „Без свободен час” е гарантирано ангажирането на заместници на отсъстващи учители  в 13 училища на територията на общината. 9996 лева са допълнителните средства по националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, за модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците”.

Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа” е период на изпълнение от 5 ноември 2015 г. до 5 ноември 2016 г. За оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития Община Велико Търново е получила до момента 67 467 лева за периода от ноември 2015 г. до април 2016 г. включително. Очаква се отпускане на още 223 582 лева за времето от май до септември 2016 г.

Всички училища и детски градини, които функционират на територията на община Велико Търново, са напълно подготвени за предстоящия зимен сезон. Освен основния тип гориво, чрез които се отопляват учебните бази, осигурен е и алтернативен източник на топлинна енергия.

23 са детските градини в общината, като 13 от тях са във Велико Търново, а десет – в населените места. Девет от сградите се отопляват чрез природен газ, включително и детска градина „Ивайло”, където текат дейности по включване на газоподаването. В шест от детските градини основният тип гориво е нафта, като две от тях ще бъдат газифицирани с реализацията на проекти по интегрирания план за градско развитие и възстановяване /ИПГРВ/. Пет сгради се отопляват на твърдо гориво, по една – чрез пелети и климатична инсталация. Единствено детска градина „Ален мак” е абонат на „Топлофикация” АД, като предстои газификация на сградата с проект по ИПГРВ.

21 са училищата на общинско финансиране. Във всяко едно от тях са създадени необходимите условия за зимния период. 10 от сградите се отопляват чрез природен газ, три учебни заведения са абонати на „Топлофикация”, в две училища основното гориво е нафта, в четири – пелети, а в две учебни бази парното работи с твърдо гориво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони