Търново чества 831 години от въстанието на Петър и Асен

С празнична Света литургия в църквата „Успение Богородично“ ще започне навръх Димитровден честването на 831-та годишнина от въстанието на братята Петър и Асен във Велико Търново.

В 11 часа на 26 октомври литийно шествие с иконата на Свети Димитър ще премине по Владишкия мост от църквата „Успение Богородично“ до църква-музей „Св. Димитър Солунски“, където приветствено слово ще поднесе кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. Любомир Шербетов, председател на Строителната камара във Велико Търново, ще приветства всички работещи в строителството по случай професионалния им празник. Благодарствен молебен ще отслужи Великотърновският  митрополит Григорий, който ще освети и курбан за здраве във връзка с Деня на строителя.

Празникът ще завърши с фолклорна програма с участието на ПФА „Искра“ в двора на църквата-музей „Св. Димитър Солунски“, където е било обявено въстанието на Асеневци. Вечерта пък ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Организатори на отбелязването на 831-та годишнина от въстанието на Петър и Асен са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Регионален исторически музей, Великотърновска Света митрополия и Строителна камара- Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони