Търновската МОБАЛ влага 3,5 млн. лв. в нова болнична сграда

3,5 млн. лв. влага МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” в строителството на нова болнична сграда. Първата копка ще бъде направена на 7 декември, а събитието съвпада със 150-годишнината от създаването на великотърновската болница. Сред поканените гости е здравният министър Кирил Ананиев.

Новата сграда ще бъде в непосредствена близост до сегашния стационар на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и ще бъде свързана с него с топла връзка. Средствата за строителството дойдоха от продажбата на 20 декара терен, върху който бе замразеният повече от 30 години и недостроен хирургически блок. В новата сграда ще бъдат отделенията по неврология, инфекциозни болести, ортопедия и травматология, акушерство и гинекология, неонатология, неврохирургия. Ще бъде оформен и операционен блок с 2 зали за асептична хирургия с лъчезащита.

Така най-сетне ще осъществи мечтата на пациентите да съчетаят лечението си в една сграда, а не да разходват средства между т.нар. Стара и Нова болница, които сега са разположени в два противоположни квартала на Старата столица. Само от транспортните разходи ще бъдат икономисвани по около 700 000 лева на година, изчисляват от ръководството на МОБАЛ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве