Търновският театър тръгва на национално турне с „Криворазбраната цивилизация”

Национално турне с най-новото заглавие в своя афиш - мюзикъла "Криворазбраната цивилизация", започва Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Спектакълът по музика на Дечко Таралежков и текст на Добри Войников се играе за първи път в България. До края на октомври търновските артисти ще гостуват в шест български града, а сред тях са Попово, Кнежа, Враца, Мездра, Берковица и Хасково.

Преди да тръгне на турне, постановката ще бъде представена на търновска сцена. Представлението е на 20 октомври в голяма зала, а на него са поканени ученици от различни училища в старата столица.

След обичания телевизионен вариант на „Криворазбраната цивилизация”, подготвен от режисьора Хачо Бояджиев през 70-те години на миналия век, търновският театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, диригент - постановчик - Игор Богданов, а диригент - Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.

Либретото на постановката е по оригиналния текст на Добри Войников, в което умело е вплетена музиката на Дечко Таралежков. Режисьорът Борис Дюлгеров похвали оригиналното хрумване на МДТ да спре своето внимание върху творбата на възрожденеца в създаването на мюзикъл. "Творбата на Добри Войников е значим художествен факт, който осмива с художествен вкус и родолюбиво чувство зрънцата на криворазбраната цивилизация. С това заглавие се стремим дебело да подчертаем темата за висотата на българския народностен дух. Ние не бива да подценяваме висотата на нашата култура, на българската цивилизация", посочи режисьорът.

Мюзикълът "Криворазбраната цивилизация" е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Ролята на Хаджи Коста изпълнява Виктор Терзийски, а като Злата на сцената излизат Миряна Калушкова и Валерия Пейчева. В образа на Анка се превъплъщава Полина Петкова, а Милен Иванов е Маргариди.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони