Търновски медици спасиха с рядка операция момче от Румъния

Медици от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново са спасили 14-годишно момче от Румъния като извршили рядка операция. Детето било подложено на спешна интервенция след като пострадало при тежка катастрофа с родителите си във вторник в Хаинбоаз. Лекарите констатирали, че раненото момче е с травма на панкреаса, с хематом и с перфорация на тънките черва. Животоспасяващата операцията продължила 3 часа, а в момента чуждестранният пациент е в Реанимация.

Търновски медици спасиха с рядка операция  момче от Румъния

„Родителите му са добре и са отседнали на хотел. Подготвяме момчето за транспортиране до Румъния, както и документацията за застрахователната компания” , съобщи шефката на отделението по Реанимация в болницата в старата столица д-р Сибила Маринова.

Тя сподели, че ръководството на здравното заведение е изправено пред сложен казус свързан с друг пациент, който също е в тежко състояние след претърпяна катастрофа. Мъжът е в ОАРИЛ с фрактура на таза. Болният обаче не е здравно осигурен, роднините му категорично отказват да се погрижат за него, а той настоява да бъде изписан от лечебницата. 52-годишният софиянец не може сам да си тръгне, защото е контузен тежко, а ако бъде осигурен специализиран транспорт, той трябва да е за сметка на болницата.

„Пациентът няма нито пари, нито ключове, нито дрехи. Личните му вещи са в смачкната кола, която пък е прибрана в полицията в Горна Оряховица.Полицаите отказват да ги донесат, защото това не е тяхна работа. Потърсихме близките на болния, но те не искат и да чуят за него”, разказа д-р Сибила Маринова.

Братът на пострадалия категорично отказал да се погрижи. Медиците звъняли и на други близки на пациента, но те отсичли: „Не познваме такъв човек!” и затвършвали телефонната слушалка.

„Уведомила съм за случая юристът на болницата. Ще алармираме и социалните служби”, каза още д-р Маринова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България