Търновското село Миндя отново става столица на рока

Осмият пореден Миндя рок фест отново ще се проведе в последния уикенд на август. На нарочен брифинг организаторите представиха подробности от най-голямото рок- събитие, което се провежда извън столицата. Тази година на 26 и 27 август на сцената на площада в Миндя ще излязат общо 10 рок, блус и поп групи. Изпълненията започват в 19 часа.

„За пръв път ще има лазерно шоу, което обикновено осветява историческите хълмове на старата столица", коментира основателят на Миндя рок фест Евгени Дайнов. На сцената в Миндя ще дебютират и групите Chaplin’s Dream от Шумен, както и най-бързо изгряващата българска група Jeremy, която неотдавна подгря шоуто на „Queen“. Голямото си завръщане ще направи легендарният блусмен Камен Кацата с новата си група The Supranaturals.

Обичайното за фестивала съзвездие от журналисти, професори и академици отново ще бъде представено от групите Рестарт, Tortilla Flat и „Магистри“, в която свири Дайнов, както и от Double Bit, които ще пристигнат специално за фестивала от Беларуската академия на науките. Мощната традиция на българския блус ще бъде представена от Blues Traffic, Delta Roosters и Васко Кръпката с Подуене блус бенд.

През тази година Миндя рок фест е включен в културния календар на Нов български университет. Логистиката на музикалното събитие е на ниво, отново има достатъчно места за паркиране в селото, за палаткови лагери, за каравани, увериха организаторите. Има осигурени и химически тоалетни, а палатки ще се разпъват и из селските дворове. По отношение на финансирането, Евгени Дайнов обясни, че фестът се финансира от по-голям брой спонсори, но с по-малки суми, че е „доброволческа история“ и е от хората за хората.

Затова и достъпът до него е безплатен, без входна такса. Групите, които идват на феста, са основно приятели, и свирят за каузата. „Даваме по 100 лева на музикант - ако искаш заповядай", обясни той и добави, че „по-надути“ групи са отказали по тези причини участие. Миналогодишното издание е било посетено от над 2000 човека, като сред тях са били фенове от всички генерации. Организаторите са доволни, че на феста идват да се забавляват и танцуват много младежи и деца с родителите си.

„Миндя рок фест бе замислен като контранастъпление на рок енд рола срещу чалгазацията и мутризацията", припомни Дайнов. „Сега вече има поне 15 такива селски фестивала в това число по софийските села и край морето, в Синеморец и други, на които се свири рок енд рол, поп, реге, джаз, блус. Аз съм обнадежден: това са едни пламъчета на цивилизацията в тази среда!“, коментира още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България