Търновци най-много страдат от болести на органите на кръвообръщението

Великотърновска област разполага с 1542 болнични легла

Според данните в Националната здравна карта, която вече е обнародвана в Държавен вестник, 1153 лица под 18-годишна възраст във Великотърновска област имат психични и поведенчески разстройства. Над 18 – годишна възраст са регистрирани 14 315 психично болни.

Търновецът най-често лежи в болница заради болести на органите на кръвообръщението – 9280 души, и болести на дихателната система – 7495 души. Следват ги болести на пикочо-половата система, на храносмилателната система и травми и отравяния.

Според здравната карта регионът се нуждае от 599 лекари и 51 стоматолози, като няма нужда от специалисти по педиатрия, гастроентерология, ендокринология, кардиология, клинична хелатология и онкология, неврология, нефрология, психиатрия, ревматология и хирургия. Няма бройки за специалисти по гръдна хирургия и неврохирургия, по клинична имунология, медицинска онкология, медицинска паразитология, анестезиология и интензивно лечение.

В момента в областта има само двама алерголози, двама специалисти по клинична хематология, трима по инфекциозни заболявания и двама ревматолози. Най-многобройни са педиатрите – 43-ма, следват ги акушер-гинеколозите и специалистите по нервни болести.

Областта разполага с 229 медицински сестри, 12 акушерки, 34 фелдшери, 19 рехабилитатори, 39 клинични лаборанти и 22 рентгенови лаборанти.

Медицинските заведения имат общо 1542 легла. 37 от тях са в интензивните отделения, 534 – в терапевтичните, 200 в хирургиите, 105 в педиатричните отделения, 70 в акушеро-гинекологичните и 596 в други като психиатрия и продължително лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България