Търновци почетоха Деня на храбростта и празник на Българската армия

Велико Търново почете Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Маршова музика и изпълнения на оркестъра към Националния военен университет „Васил Левски” огласиха централната част на старопрестолния град. Войсковата рота и курсантите нагледно показаха как в Старата столица големият български и християнски празник винаги е бил честван с особена почит. Кметът Даниел Панов, представители на институции, организации и сдружения, депутати, жители и гости на старата столица положиха цветя и венци пред паметните плочи на Арката на генералите и на Дома на офицера, както и на паметника „Майка България”.

Празнични слова произнесоха Даниел Панов и полк. Веселин Мадански – заместник-ректор на НВУ „Васил Левски”. Кметът на Велико Търново припомни колко светъл, обичан и почитан празник е Гергьовден – ден, свързан православната християнска вяра, величието на българската държава, победите на родните войници и офицери в името на Отечеството, народните обичаи и традиции.

„Родната армия, заедно с Българската православна църква винаги са били сред стълбовете на българската идентичност. Велико Търново има особено искрени и дълбоки чувства на уважение и респект към войската. Градът ни е дал на България  34 генерали и двама адмирали. От тях двама стават регенти, четирима – военни министри, трима – военни аташета, двама – началници на Генералния щаб, двама – началници на Военното училище, един – министър на вътрешните работи и народното здраве. Двамата адмирали са достигнали до командващи Флота. Паметникът „Майка България” е най-красивият и вълнуващ войнишки паметник във Велико Търново и в родината. Той е символ на смелостта, мъжеството, жертвоготовността, честта и достойнството. Дълбок поклон към най-преданите чеда на Майка България, които положиха живота си в нозете й за да бъде днес Отечеството ни свободно, обединено, независимо и европейско”, каза в словото си кметът Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново подчерта голямата роля на българската армия за държавата и обществото в съвремието. „Нека както на Гергьовден, така и всеки ден се гордеем и уважаваме честните, доблестни, храбри и достойни мъже и жени, които днес носят военната униформа, както и всички, които организационно и логистично осигуряват дейността на нашата славна армия”, завърши Панов, след което отправи поздрав и към всички именници.

По случай Деня на храбростта и празник на Българската армия Община Велико Търново подарява на жителите и гостите на града прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Излъчването на шоуто на Царевец започва в 21,00 ч. на 6 май. Спектакълът може да бъде наблюдаван от площад „Цар Асен I”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България