Търновци си спомниха за Апостола на свободата и отбелязаха 180-годишнината от рождението му

Велико Търново отбеляза 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски /18 юли 1837 г/. В навечерието на паметната дата жители и гости на града, представители на институции, организации и сдружения, както и представителната рота на Националния военен университет си спомниха за делата и живота на Дякона, чийто смисъл бе свободата на България.

Великотърновски ученици и актрисата Стефка Петрова представиха литературната композиция „Левски е в сърцата ни“. Слова изнесоха заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и ректорът на НВУ „Васил Левски“ бриг. генерал Пламен Богданов. Те припомниха защо Васил Левски е сред най-бележитите личности в хилядолетната история на България.

От името на кмета на Велико Търново Даниел Панов, в знак на почит и уважение бе поднесен венец пред паметника на Апостола на свободата. Цветя и венци положиха също заместник-кметът проф. Георги Камарашев, областният управител проф. Любомира Попова, представители на евродепутата Ева Майдел, на институции, организации, сдружения, общински съветници, жители и гости на старата столица. Вечерта завърши със заря – проверка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България