Търсенето на домове в небостъргачи е по-слабо

Жилищата в небостъргачи се продават по-трудно, отколкото апартаментите в по-малки и луксозни сгради. Затова строителните предприемачи не лобират за свръхзастрояване и високи сгради, тъй като за тях е по-изгодно сградата да е по-ниска, за да се строят по-продаваеми и скъпи жилища. Това каза на форум за предизвикателствата пред бизнеса с имоти Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Приетите на първо четене от парламента промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) предвиждат височината на сградите в централната част на града да бъде ограничена до 50 м, в рамките на Околовръстния път – до 75 м, а извън Околовръстния път – до 15 м.

През последните години нараства търсенето на луксозни апартаменти в престижни райони на столицата. Повишава се и интересът към тристайни жилища като те се купуват не като инвестиция, а предимно за личен дом на собственика. По-големите апартаменти се търсят от хора с високи доходи, които искат да подобрят начина си на живот като се преместят в по-просторен дом в престижен район на града. Като на пазара напоследък се забелязва недостиг на качествено строителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти