Търсят директори със 7000 лева заплата

Липсата на кадри на път да се превърне в катастрофа

Компании се бият за вниманието на инженери и IT специалисти

Около 7000 лева е най-високата заплата в момента, която работодатели са готови да платят за директор на компания. На пазара на труда в София свободните места за такава заплата са две, показва проучване на “Труд” сред водещи фирми в областта на човешките ресурси. Въпреки че договорите за конфиденциалност между тях и бизнеса не позволяват разкриването на пълна трудова характеристика, за да се разписва срещу подобно възнаграждение, кандидатът трябва да знае поне един западен език и да е с дългогодишен опит в стопанското управление.

Родни и чужди компании буквално се бият за вниманието на IT специалисти, добри инженери и служители за аутсорсинг сектора, признава Надя Василева, управляващ директор на Manpower. По думите й проблемът с недостигът на кадри у нас се задълбочава.

Официалната статистика на НСИ показва, че най-високата средна месечна заплата в страната - 2158 лева, е в IT сектора. За опитни софтуерни кадри с над 5 г. стаж обаче парите може да стигнат до 10 000 лева и отдавна вече има компании, които плащат подобни суми, признават HR експерти. По думите им тежко за работодателите е положението с кризата за инженери, които са в топ 3 на най-търсените професии.

Според Българската стопанска камара (БСК) липсата на специалисти и ниското качество на професионалното образование у нас вече допринасят за отдръпването на чуждите инвеститори, а бизнесът изпитва остър глад за близо 200 професии. От друга страна, добре платени професии като преводачите например, са заплашени от изчезване заради навлизането на нови технологии.

“Отдавна поставихме въпроса, че липсват квалифицирани работници и специалисти със средно професионално образование и този проблем е на път да се превърне в катастрофа”, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в камарата.

 

Най-търсени професии

1. Квалифицирани работници (средно специално)

2. Инженери

3. Шофьори

4. Работници в ресторантьорство и хотелиерство

5. Лекари и други здравни професионалисти

6. Мениджъри (мениджмънт/корпоративни)

7. Работници

8. Оператори производство /оператори на машини

9. Счетоводители и финансисти

10. IT персонал

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес