Търсят кръводарители по фирми и заводи

700 кръводарители има отделението всеки месец

Мобилни екипи от Кръвния център в Бургас обикалят фирми и заводи, за да набавят необходимия резерв банки за болницата. Това се налага, защото кръводарителите намаляват. Според лекари, причина е демографската криза, а и фактът, че няма последователна политика за промоция на доброволното кръводаряване.

Скоро мобилните центрове са били в общинската фирма "Бургасбус", както и във фирми в съседните на Бургас Айтос и Созопол. Не всички работодатели обаче се съгласявали да организират масирана акция, защото по закон трябва да дадат 2 дни отпуск, а не могат едновременно да се лишат от всичките си работници. сестри от Кръвния център дават примери с едно време, когато са ходили да търсят кръводарители в поделенията. Тогава било по- лесно.

Всеки месец отделението в Бургас има средно около 700 кръводарители. Това го поставя сред най-натоварените отделения в страната – и на първо място по брой кръводарители.

През 2017 г. кръводарителите са били 7338. През 2016-та – 7968. Близо 2500 души са били върнати, защото или не отговарят на изискванията, или кръвта не е годна за преливане.

За да работи нормално, отделението има нужда от 900-1000 кръводарители месечно. Особено ако има голям инцидент, или родилка с ДИК-синдром (състояние, в което се губи много кръв и кръвозагубата не може да се овладее). Тези синдроми са рядкост, но се случват и изискват спешно и масивно кръвопреливане.

Освен това вече може човек от Бургас да дари кръв за опериран в Плевен, Варна и др., трябва само да посочи името на човека и в коя болница е.

Кръвта обаче никога не достига, което важи не само за Бургас. Ромската мафия, която търгува с кръв пред болницата, продължава да го прави от години и медиците са безсилни. „Викали сме полиция, но нищо не могат да им направят. Те са отвън на улицата. И много добре проучват на кого да предложат услугите си“, казват лекарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България