Търсят къщи до София с цена до 60 хил. евро

Двустайните и тристайните жилища са еднакво желани от купувачите.

В Драгалевци, Симеоново и Бояна терените са по около 200 евро/кв.м

Изток и Оборище са най-привлекателни

Нараства интересът към парцели за нови сгради

Повишен интерес към покупка на парцели се наблюдава през четвъртото тримесечие на миналата година. Това се изразява в увеличаване на броя на запитванията с почти 11% спрямо предишните три месеца и 2,4 пъти спрямо същия период на предходната година, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Търсенето продължава да е основно на парцели за жилищно строителство – 86% от постъпилите запитвания в компанията, а едва 14% са за парцели за промишлено строителство. Търсенето на парцели за строителство на еднофамилни къщи в районите около София е с ценови рамки за Драгалевци, Симеоново и Бояна около 200 евро/кв.м, Бистрица – 150 евро/кв.м, Горна Баня и Банкя – 100 евро/кв.м. На лице е липса на предлагане на имоти с добър достъп и уредена регулация, които са основните изисквания на купувачите.

Анализът на запитванията от клиенти на компанията показва, че двустайните и тристайните жилища са напълно еднакво желани. Като сред двустайните апартаменти най-предпочитани са тези с цени между 60 хил. и 80 хил. евро, при тристайните жилища цената е от 120 хил. до 170 хил. евро, като бюджети от 150 хил. евро за тристаен апартамент вече са често срещани. Предпочитани са сградите в процес на строеж на различни етапи от строителството. Ръст бележат сделките с къщи в населени места близо до София в ценови диапазон от 25 хил. до 60 хил. евро.

Предпочитанията на клиентите на компанията, които търсят жилище в столицата, се разделят в следните 3 групи: Висок интерес за покупка - Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Кръстова вада, Гео Милев, Център, Лозенец, Хаджи Димитър, Малинова долина; Среден интерес за покупка - Овча купел, Редута, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център, Белите брези, Студентски град, Стрелбище, Гоце Делчев; Нисък интерес за покупка - Зона Б-4, Левски, Слатина, Модерно предградие, Захарна фабрика, Орландовци, Павлово.

Покачването на цените на имотите продължава и през четвъртото тримесечие на 2018 г., но с по-бавни темпове. Банките кредитират повече сделки, а на пазара на недвижими имоти се наблюдава излизането на мащабни жилищни проекти и все повече купувачи бързат да си осигурят имот в момента на започване на строителството. Статистиката на банките показва, че има огромен ръст при ипотеки, с които се финансират над 80% от стойността на сделката. Българските купувачи са основният двигател на пазара на недвижими имоти, което го прави и малко по-стабилен. Забелязва се тенденция купувачите да обмислят по-добре преди да инвестират в недвижим имот и да не купуват на всяка цена.

78% от запитванията на клиенти на компанията са за покупка на апартаменти, като 71% от тях са предпочели тухлени жилища, а 74% от сделките са за жилища в нови тухлени сгради в строеж. Незначителни са корекциите на цените - в хода на преговорите се постига намаляване в рамките на 1-3%, като в отделни случаи отстъпката в цената стига до 5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти