Търсят отровата, убила Стефан от Кардам

Петте деца са в болница Св. Марина във Варна.

11-годишната му сестра още е в тежко състояние

Склоняване за самоубийство е сред версиите за смъртта на детето

Търсят отрова в кръвта на 9-годишния Стефан от Кардам.Четвърти ден продължава мистерията около смъртта на детето. Взетите проби са изпратени във ВМА - София. “Назначени е съдебно-медицинска експертиза, взети са проби от кръв и от вътрешните органи на починалото дете, които са изпратени във ВМА-София”, съобщиха от прокуратурата. Съдебно-химическата експертиза е препратена в столицата, тъй като аутопсията не откри увреждания на органите на издъхналото дете, а във ВМА е най-добрата у нас лаборатория за изследване на отрови, които не дават видимо отражение върху засегнатия, уточниха пред “Труд” разследващи. От ВМА - София заявиха пред “Труд”, че резултатите от експертизата ще бъдат съобщени само на прокуратура.

Районната прокуратура в Генерал Тошево образува досъдебно производство за склоняване към самоубийство срещу неизвестен извършител. Причината за смъртта на детето още не е ясна, първата работна версия е за отравяне.

Стефан почина у дома миналата неделя вечерта, след като почти денонощие се оплаквал от болки в стомаха и повръщане. Две от сестрите му са настанени със сходни симптоми в УМБАЛ “Св. Марина” - Варна, другите три деца също са в болница, но само за наблюдение. По-малката - на 7 г., вече е изведена от реанимацията, а 11-годишната кака продължава да е там в критично състояние. “Диагнозата й е тежък миокардит. В съзнание е, няма влошаване на състоянието є, но няма и подобрение. Имаме големи надежди, тъй като имахме друг случай, в който дете с такава диагноза се стабилизира след 25 дни”, съобщи пред “Труд” началникът на Първа детска клиника в “Св. Марина” проф. Виолета Йотова. Тя изрази учудване, че за 2 дни майката на децата Росица Маринова няколко пъти е променяла обясненията си пред лекарите. Първо казала, че цялото 9-членно семейство е вечеряло боб, после - риба. В началото твърдяла, че родителите й, тя и шестте є деца са изпитали стомашен дискомфорт в съботната нощ, след като яли наденица.

“Причините за острата реакция при момчето и по-голямата му сестра могат да са много. Надявам се експертизите да хвърлят светлина, но хората трябва да са спокойни, защото всичко, което се е случило, е било в дома на това семейство, не навън”, коментира проф. Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България