Търсят предшественика на Троянския манастир

Свлачище разкри пръстени, апликации, фибули и оръжия

Разкопки в търсене на предшественика на Троянския манастир са готови да започнат учени, начело с проф. Николай Овчаров. Причина за тях е свлачището, което се отвори през есента на миналата година, западно от храма. Тогава движението на земни маси разкри десетки уникални археологически паметници.

Игуменът на манастира епископ Сионий веднага алармира Светия Синод, полицията и Националния археологически музей към БАН. От НАИМ-БАН изпратиха комисия, съставена от проф. Николай Овчаров и проф. Константин Дочев, които да направят експертиза на предметите.

“Става дума за монети, пръстени, апликации, фибули и оръжия. Всички са от бронз. Свлачището се смъкнало от съседния на манастира хълм “Чукарка”, разказа проф. Овчаров.

Находките са уникати и показват, че над днешния Троянски манастир е имало важен обект, съществувал с прекъсвания от IV до срeдата на XIII в.

“През IV-V в. на хълма е имало крепост, охранявала важен римски път. През средновековната епоха може би е имало крепост от епохата на Второто българско царство, но не е изключено някога там да се е намирал най-ранният манастир”, смята проф. Овчаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България