Търсят 3 млн. лева за нов водопровод до Лом

Ако няма нови тръби, града пак ще затъне във водна криза

Общинската управа в Лом отмени бедственото положение, обявено миналата сряда, след като тежка авария на водопровода остави близо 30 000 души в района на сухо. Повредата е отстранена, но ако не бъдат намерени спешно 3 млн. лева и не започне прокарването на нови тръби към пристанищния град, ситуацията може да се повтори и последиците дори да се по-страшни, предупредиха ВИК експерти.

Водопроводът, който доставя вода до Лом и селата край него е с дължина 31,5 км. Първата му част – 5,5 км., където е станала аварията, е изградена от железни тръби, които са изцяло изгнили. Те трябва да бъдат подменени, колкото се може по-бързо, защото през пролетта теренът край Дунав се наводнява, каза депутатът инж. Дилян Димитров.

Управата на Лом и народните представители са поискали среща с министъра на регионалното развитие, за да обсъдят намирането на 3 млн. лева за спешно прокарване на тръби в най-критични участъци. Останалата част от трасето – 26 км, е изградена от етернитови тръби, които също не са в добро състояние, но могат да бъдат подменени по-късно, смятат пециалистите. В началото на миналата седмица корозиралият водопровод край Лом гръмна и градът заедно с пет села останаха без вода. Общинската управа свика кризисния щаб и отправи зов за помощ към цялата страна. 15 водоноски пристигнаха в Лом и раздаваха вода за битови нужди, а дарители осигуриха над 50 000 литра минерална вода за хората.

За пет дни ВИК специалистите успяха да свържат прокараните през лятото 700 м нови тръби със стария водопровод и да прекратят водните мъки на населението.

Заплахата за нова тежка авария обаче остава, в проблемния участък на тръбопровода годишно стават над 360 повреди. За цялостния ремонт на 5,5 км стоманен водопровод са необходими 4,4 млн. лева, съобщиха от община Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България